ירושלים, מרפאת השר"פ, הדסה עין  כרם 3811* , 02-6778899

תחומי עיסוק

צרידות או הפרעה בקול היא כל מצב שמשפיע על תיבת הקול, האיבר הממוקם בצוואר ואחראי על הפקת הקול. 
קיימים מספר רב של מצבים שיכולים לגרום לצרידות, ואלו יכולים לבוא לידי ביטוי אצל כל אחד. יחד עם זאת, אנשים  המשתמשים בקול שלהם יותר, כגון אמני הבמה, זמרים, שליחי ציבור, אנשי חינוך ומכירות, נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעיות עם הקול.  
ד"ר לנדאו תוכל לסייע לך לנווט בין האפשרויות הטיפוליות הקיימות בכל שלב ולבחור את האפשרות הטובה ביותר עבורך. 

פוליפ על מיתרי הקול

פוליפ על מיתרי הקול מתבטא כבליטה, נפיחות או שלפוחית המופיעים על השולים של מיתר הקול, בד"כ בשליש האמצעי, על אחד ממיתרי הקול או על שניהם.

יבלות על מיתרי הקול

יבלות הן ממצא שפיר (לא סרטני) המופיע במרכז כל אחד ממיתרי הקול. יבלות נגרמות על ידי שיפשוף של מיתרי הקול אחד בשני בזמן דיבור מאומץ או ממושך.

דימום במיתרי הקול

דימום במיתרי הקול מתרחש כאשר כלי דם זעיר הממוקם לאורך מיתר הקול נפרץ ומדמם לתוך המיתר. דימום יכול להתרחש אחרי צעקה או שיעול חזק.

ציסטה במיתרי הקול

ציסטה היא כיס עגול שמתפתח על או בתוך מיתר הקול ומכיל ריר או קרטין. הציסטה היא ממצא שפיר, שאינו סרטני,

גרנולומה על מיתרי הקול

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

שינויים פוליפואידים במיתרי הקול (Reinke’s edema)

שינויים בצקתיים במיתרי הקול המתרחשים אך ורק אצל מעשנים כתוצאה מהחשיפה החוזרת לעשן החם הנשאף בזמן עישון סיגריות.

סרטן ונגעים טרום סרטניים (דיספלזיה) במיתרי הקול

נתחיל עם החדשות הטובות. כאשר מאובחן בשלב מוקדם, סרטן במיתרי הקול ניתן לריפוי בשיעור גבוה ביותר (מעל 90%), ולעיתים קרובות באמצעות ניתוח

שיתוק מיתר קול חד או דו צדדי

שיתוק מיתר קול יכול להתרחש במיתר קול אחד או בשני מיתרי הקול. כאשר אחד ממיתרי הקול משותק יתכנו הפרעות בבליעה, ירידה משמעותית באיכות הקול ולעיתים קוצר נשימה בזמן דיבור. כאשר שני מיתרי הקול משותקים הסימפטום העיקרי הוא הפרעה בנשימה. במקרים כאלו עשויה להידרש התערבות

בדיקת מיתרי הקול במרפאה

בדיקת מיתרי הקול נעשית במטרה לאבחן באופן מדויק את הסיבה להפרעה בתפקוד של מיתרי הקול, היכולה להתבטא בצרידות, בקושי בנשימה או בקושי בבליעה. במסגרת הבדיקה נבדקים מיתרי הקול אך גם אזורים אחרים כגון הלוע, בית הבליעה וקנה הנשימה. הבדיקה יכולה להיעשות דרך הפה באמצעות אנדוסקופ קשיח,

פוליפ מיתרי הקול

פוליפ על מיתרי הקול מתבטא כבליטה, נפיחות או שלפוחית המופיעים על השולים של מיתר הקול, בד"כ בשליש האמצעי, על אחד ממיתרי הקול או על שניהם. 
 
פוליפ על מיתר הקול יכול לגרום לחיספוס בקול, לשבירות בקול, חוסר יציבות בקול וצורך לכחכח לעיתים קרובות. מנוחה קולית יכולה לעזור זמנית אולם במרבית המקרים נדרשת הסרה של הפוליפי בניתוח זעיר פולשני ולאחריו ריפוי בדיבור לצורך קבלת תוצאות מיטביות

יבלות על מיתרי הקול

יבלות הן ממצא שפיר (לא סרטני) המופיע במרכז כל אחד ממיתרי הקול. יבלות נגרמות על ידי שיפשוף של מיתרי הקול אחד בשני בזמן דיבור מאומץ או ממושך. הפרעת הקול הנגרמת על ידי יבלות מתאפיינת בכל שהקול מתדרדר ככל שמתשמשים בו יותר, הקול "מתעייף".
 
 מנוחה קולית יכולה לשפר זמנית את המצב אך לא פותרת אותו באופן קבוע. טיפול תרופתי בסטרואיידם יכול להפחית את הנפיחות אבל בדרך כלל לא מטפל בשורש הבעיה. ריפוי בדיבור על ידי קלינאית תקשורת מומחית להפרעות קול הוא הקו הראשון בטיפול אולם לעיתים נדרש ניתוח זעיר פולשני להסרת היבלות במידה שאלו אינן משתפרות עם ריפוי בדיבור בלבד.

דימום במיתרי הקול

דימום במיתרי הקול מתרחש כאשר כלי דם זעיר הממוקם לאורך מיתר הקול נפרץ ומדמם לתוך המיתר. 
 
דימום יכול להתרחש אחרי צעקה או שיעול חזק. אנשים הנמצאים בסיכון להופעת דימום במיתרים הם נשים בימים לפני המחזור, אנשים המטופלים בתרופות נוגדות קרישה וכן אנשים המטופלים בסטרואידים.
 
 דימום ובמיתר הקול הוא מקרה חירום שיש לאבחן מיידית על מנת להורות על הטיפול המתאים הכולל מנוחה קולית מוחלטת ולעיתים סטרואידים. כאשר מופעים אירועים חוזרים של דימום יש צורך לטפל בכלי הדם הבעייתים באמצעות לייזר. 

ציסטה במיתרי הקול

ציסטה היא כיס עגול שמתפתח על או בתוך מיתר הקול ומכיל ריר או קרטין. הציסטה היא ממצא שפיר, שאינו סרטני, ומהווה בעיה רק בשל השפעתה על איכות הקול והתפתחות של צרידות קשה.
 
 ציסטה יכולה להיות מולדת או להתפתח כתוצאה משימוש מאומץ בקול. מנוחה קולית יכולה לשפר מעט את המצבב אולם אינה פותרת אותו. בדרך כלל אין מנוס מהסרתה של הציסטה בניתוח זעיר פולשני ולהשלים ריפוי בדיבור לאחר מכן. 

גרנולומה על מיתרי הקול

גרנולומה על מיתרי הקול בדרך כלל ממוקמת בחלק האחורי של המיתרים, סמוך למפרקים המניעים את המיתרים. גרנולומה יכולה להגרם כתוצאה מטראומה ישירה לגרון על ידי גוף זר, למשל צינור הנשמה המשמש בניתוחים או על ידי חשיפה חוזרת ונשנית לחומציות המגיעה מהקיבה. 
 
גרנולומה יכולה לגרום לכאב חד צדדי, קושי בבליעה וצרידות. הטיפול בגרנולומה הוא טיפול בגורמים האטיולוגים כולל ריפוי בדיבור, טיפול נוגד רפלוקס, בעוד ניתוח נשמר כאפשרות האחרונה.

שינויים פוליפואידים במיתרי הקול (Reinke’s edema)

שינויים בצקתיים במיתרי הקול המתרחשים אך ורק אצל מעשנים כתוצאה מהחשיפה החוזרת לעשן החם הנשאף בזמן עישון סיגריות. אחד הסימנים המאפיינים הוא שינוי בקול המתבטא בקול נמוך ומחוספס, "קול של מעשנים". 
 
תופעה זו מפריעה בעיקר לנשים מעשנות שמזוהות כגבר בטלפון. במידה ששינויים בצקתיים אלו אינם זוכים להתייחסות ולטיפול הם עלולים להתפתח עד כדי בעיה בנשימה. השלב הראשון בטיפול הוא הפסקה מיידית, מלאה וקבועה של העישון. לעיתים הפסקה זו לבדה יכולה להיות מספקת. אם לא, ניתוח לייזר זעיר פולשני הוא האפשרות הטיפולית העדיפה. 

סרטן ונגעים טרום סרטניים (דיספלזיה) במיתרי הקול

נתחיל עם החדשות הטובות. כאשר מאובחן בשלב מוקדם, סרטן במיתרי הקול ניתן לריפוי בשיעור גבוה ביותר (מעל 90%), ולעיתים קרובות באמצעות ניתוח בלבד 
 
כמו גידולים סרטניים אחרים, סרטן במיתרי הקול הוא התרבות בלתי נשלטת של תאים שאינם נורמלים. הסרטן מתפתח וחודר לאיברים הסמוכים אם לא מטופל כיאות. סוג הסרטן השכיח ביותר במיתרי הקול הוא סרטן מסוג תאי קשקש (squamous cell carcinoma) אולם ישנם גם סוגים נוספים. הסרטן מתחיל מהציפוי של מיתר הקול וכבר אז גורם לצרידות. בשלב זה הטיפול, אם ניתן, מאד יעיל בריפוי המחלה וגם כמעט ואינו פוגע באיכות החיים של המטופל. במידה שגידול אינו מאובחן, הסרטן חודר לרקמות העמוקות, מתפשט לבלוטות הלימפה בצוואר ועלול גם לשלוח גרורות לראות. 
 
אומנם עישון וגיל מבוגר הם גורמי סיכון מוכרים להתפתחות סרטן במיתרי הקול אולם מחלה זו יכולה לתקוף גם אנשים צעירים, נשים ואנשים שלא עישנו מעולם. אם הקול שלך השתנה ואתה מודאג בשל כך, קבע פגישה לצורך הערכה יסודית ומקיפה. אבחון מוקדם מציל חיים!

שיתוק מיתר קול חד או דו צדדי

שיתוק מיתר קול יכול להתרחש במיתר קול אחד או בשני מיתרי הקול. כאשר אחד ממיתרי הקול משותק יתכנו הפרעות בבליעה, ירידה משמעותית באיכות הקול ולעיתים קוצר נשימה בזמן דיבור. כאשר שני מיתרי הקול משותקים הסימפטום העיקרי הוא הפרעה בנשימה. במקרים כאלו עשויה להידרש התערבות מהירה. 
 
הסיבות העיקריות לשיתוק מיתר קול הן פגיעה בעצב המעצבב את מיתר הקול בזמן ניתוח, לחץ על העצב כתוצאה מגידול או תהליך דלקתי. לאחר אבחון הסיבה מומלץ מאד לבצע טיפול שמשפר מידית את הקול! טיפול כזה ניתן במסגרת המרפאה או בחדר הניתוח בהתאם למצב. אין יותר צורך לחכות שנה בהמתנה למיתר שיחזור לתפקד.

בדיקת מיתרי הקול במרפאה

בדיקת מיתרי הקול נעשית במטרה לאבחן באופן מדויק את הסיבה להפרעה בתפקוד של מיתרי הקול, היכולה להתבטא בצרידות, בקושי בנשימה או בקושי בבליעה. במסגרת הבדיקה נבדקים מיתרי הקול אך גם אזורים אחרים כגון הלוע, בית הבליעה וקנה הנשימה. הבדיקה יכולה להיעשות דרך הפה באמצעות אנדוסקופ קשיח, או דרך האף באמצעות סיב אופטי גמיש, בהתאם לנוחות של המטופל ולצורכי הבדיקה. 
 
אין צורך בהכנה מיוחדת לפני הבדיקה, מומלץ להגיע בצום של שעתיים אולם לא הכרחי. 
במהלך הבדיקה ניתן אלחוש מקומי לאף וללוע על מנת להפחית כל אי נעימות הקשורה בבדיקה.
 
פרט לאי נוחות קלה באף ובלוע, אין סיכונים מיוחדים לבדיקה. היא ניתנת לביצוע בכל גיל אך דורשת שיתוף פעולה.